Министерският съвет одобри разходи за близо 12 млн. лв. в рамките

...
Министерският съвет одобри разходи за близо 12 млн. лв. в рамките
Коментари Харесай

Кабинетът одобри близо 12 млн. лв. за образование и наука

Министерският съвет утвърди разноски за близо 12 млн. лева в границите на днешното си съвещание за обучение. 

Най-голям дял в харчовете на служебния кабинет имат девет от научните инфраструктури в страната, които ще получат близо 10 млн. лева за рационализация, нова инсталация, дооборудване, цифровизация и привличане на сполучливи учени. 

С 2.5 млн. лева ще бъде финансиран Националният академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания, с цел да се довърши зареждането на биобанките с представителни за българската популация биологични проби. 

Информационен масив за български език, просвета и история ще бъде събран и включен в интернационалните проучвателен мрежи. За задачата Националната интердисциплинарна изследователска е-инфраструктура за запаси и технологии за българското езиково и културно завещание „ КЛаДА-БГ " ще получи над 1.2 млн. лева. 

Националната научноизследователска инфраструктура за наблюдаване на атмосферните аерозоли, облаци и газови замърсители ще закупи и конфигурира лидарен облакометър, както и  профилиран програмен продукт за по-качествена обработка и разбор на данните от вероятно замърсяване на въздуха. Отпуснатите средства за това са 400 000 лева

Останалата част от финансирането ще бъде разпределена за инсталация и привличане на квалифицирани или млади учени в още шест научни инфраструктури - Центъра за модерна микроскопия за фундаментални и приложни проучвания в региона на биологията, медицината и биотехнологиите, Научната инфраструктура по клетъчни технологии в биомедицината, Лабораторния комплекс към Научно-технологичния парк „ София Тех Парк “, Разпределената инфраструктура от центрове за произвеждане и проучване на нови материали и техните приложения, както и за консервация, достъп и е-съхранение на артефакти (археологически и фолклорни) – „ ИНФРАМАТ “, Консорциума „ Екстремна светлина ", както и Лабораторната инфраструктура „ Екстремна кохерентна светлина в междинна инфрачервена и рентгеновата област " (ХЕФЕСТ).

Министерският съвет утвърди 551 649 лв. за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието .

По Национална стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера " се разпределят общо 24 7 244 лв.. Средствата са за две общински учебни заведения в Пловдив и Бургас, които организират образования по програмиране на 658 възпитаници от Х, XI и XII клас. 

Одобреното финансиране е за превоз, храна и нощувки на учениците, които пътуват от други обитаеми места. В сумата са включени възнагражденията и командировките на преподавателите и експертите, които работят с учениците. Покриват се разноските за механически и софтуерни услуги, обезпечаване на писалищен материали и консумативи, наем на зали и пространства и други

Отделно кабинетът утвърди 234 410 лв. по Национална стратегия „ Бизнесът преподава ". От тях 184 135 лв. са за бизнес занятия на възпитаници от I до XII клас. Представители на предприятия ще срещат децата с новостите в софтуерния бранш и промишлеността. Останалите 50 275 лв. са за образования на учители в действителна работна среда. Педагозите ще вземат участие в семинари и работни планове на компании, с цел да осъвременят знанията си по предметите, които преподават.

По Национална стратегия " Иновации в деяние " се отпускат 39 995 лв.. Със средствата ще се провеждат районни конгреси за показване и разпространение на положителни просветителни нововъведения. На срещите могат да участват учители, възпитаници, представители на висши учебни заведения, научни институти и други.

30 000 лв. ще бъдат предоставени по Национална стратегия „ Професионално обучение и образование ". Парите са за едно общинско учебно заведение, което е създало електронно. образователно пособие за професионално обучение и образование. С тях ще се покрият разноски по създаване и оценяване на образователния материал.

Повече деца без места в детските градини получават обезщетения

Увеличава се броят на фамилиите, които получават парични обезщетения заради липса на свободни места за децата им в държавни и общински детски градини.

Днес държавното управление утвърди 333 763 лв. за компенсации на общо 798 деца. Средствата се изплащат за интервала 15 септември - 31 октомври.

Още 70 надарени деца ще получават стипендии от страната

За задачата Министерският съвет утвърди спомагателни 53 325 лева към средствата по ограниченията за протекция на деца с изявени способности.

Финансовите тласъци ще се дават в продължение на 12 месеца. 69 от децата, които ще ги получават, учат в държавни и общински учебни заведения, а едно - в частно.

Средствата за стипендиите се дават от държавния бюджет, без да се постановат спомагателни преразпределения. През 2021 година Министерството на образованието и науката е отпуснало общо 295 650 лева за стипендии и еднократно финансово подкрепяне на деца и възпитаници с изявени способности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР